Achiziții centralizate pentru UPU. Autoritățile vor ca banul public să fie cheltuit mai eficient în sistemul sanitar

Share

Autoritățile încearcă să controleze cheltuielile uriașe din sistemul sanitar și vor începe cu achizițiile de materiale pentru unitățile de primire-urgențe din spitale. În prezent, fiecare își face propria licitație și sunt mari diferențe de preț, de la o unitate la alta, recunoaște Ministrul Sănătății. Tocmai o stabilizare a acestor prețuri vrea să obțină Ministerul Finanţelor. Ideea ar putea fi extinsă și la medicamente.

Autoritățile vor ca banul public să fie cheltuit mai eficient în sistemul sanitar. Concret, statul să cumpere materiale folosite în spitale printr-o achiziție făcută la nivel național. În prima fază, pentru unităţile de primiri urgenţe din spitalele judeţene.

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: În funcție de cum vom avea primele rezultate, intenția noastră este de a extinde și pentru activitatea din spitale județene, dar și pentru ceea ce înseamnă medicamente și alte tipuri de activități care au volum mare de activitate.

Diana Cimpoeşu, medic şef UPU SMURD Iaşi: Considerăm că în acest tip de achiziții aduce având în vedere că e o cantitate mare, reducere de costuri.

Mihai Grecu, medic şef UPU, Spitalul Judeţean Timişoara: Problemele, însă, cele mai importante pe care le-aș vedea în astfel de situații sunt specificațiile tehnice să fie făcute corect și să asigure o calitate a produsului și să găsești o companie care să poată acoperi aceste nevoi și să aibă o structură de distribuție la nivelul teritoriului.

Achiziţiile vor fi făcute prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, iar ministrul Sănătăţii susţine că s-ar putea cumpăra la nivel naţional şi echipamente mai complexe.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Observăm că pe piața din România există diferențe mari în ceea ce privește prețurile de achiziții între unități medicale, iar o astfel de achiziție centralizată nu înseamnă că statul cumpără pentru fiecare unitate sanitară. Va fi un contract cadru, iar spitalele să achiziționeze la prețuri competitive pe piață.

În cazul medicamentelor pot apărea alte probleme ce țin de aprovizionare și stocuri.

Simona Cocoş, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice: Vă dați seama, e un singur câștigător și dacă acel producător are probleme de producție, și au fost probleme în ultimii ani, atunci piața nu este acoperită, pentru că ceilalți producători nu mai fabrică medicamentul respectiv.

În unitățile de primiri urgențe vin să ceară tratament și români fără asigurare medicală. Așa încât cheltuielile satului cu aceste secții sunt printre cele mai mari din sistem.

The post Achiziții centralizate pentru UPU. Autoritățile vor ca banul public să fie cheltuit mai eficient în sistemul sanitar appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri