Achiziția de vaccinuri în UE, anchetată de Parchetul European. Presupuse încălcări ale legii în legătură cu discuțiile dintre Ursula von der Leyen și directorul general al companiei Pfizer

Share

Apar noi informaţii în mega-dosarul numit de presaeuropeană – Pfizergate. Vorbim despre Ancheta deschisă în ceea ce priveşte achiziţia de vaccinuri la nivel european. Acum, totul a ajuns pe mâna Laurei Kodruţa Kovesi, scriu jurnaliştii de la Politico.

Da, autoritățile judiciare europene, sub umbrela instituției conduse de Laura Codruța Kovesi, au demarat o anchetă cu privire la presupuse încălcări ale legii în legătură cu discuțiile purtate între președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al companiei Pfizer, privind furnizarea de vaccinuri anti-COVID.

Informația a fost confirmată de către un purtător de cuvânt al Biroului Procurorului din Liege. Investigația a fost preluată de procurorii europeni de la Parchetul European, înlocuind ancheta inițială desfășurată de autoritățile belgiene, în urma unei plângeri penale depuse de Frédéric Baldan, un lobbyist local cu legături în cercurile antivacciniste.

Parchetul european este acum în etapa investigării presupuselor infracțiuni, iar până în prezent nu s-a formulat nicio acuzație în acest caz. Ancheta se concentrează pe presupusele încălcări penale legate de negocierile privind vaccinurile anti-COVID.

Pe parcursul anchetei inițiate în 2023 de autoritățile belgiene, plângerea lui Baldan a fost susținută inițial de guvernele Ungariei și Poloniei. Cu toate acestea, guvernul polonez este în prezent în proces de retragere a plângerii, după victoria forțelor pro-UE conduse de Donald Tusk în alegeri, potrivit unor surse POLITICO.

Situația se complică în acest moment. De ce? Pentru că Parchetul european are capacitatea de a confisca telefoane și alte materiale relevante din birourile Comisiei Europene sau din alte țări europene, inclusiv Germania, țara de origine a lui Von der Leyen.

Ancheta actuală are multiple aspecte juridice, politice și financiare și se intersectează cu litigiile dintre Pfizer și unele state europene, inclusiv Ungaria, Polonia și Romania referitoare la contractele de vaccinare anti-COVID.

Totul a pornit în urma dezvăluirilor din presa americană cu privire la un schimb de mesaje text între von der Leyen și șeful Pfizer, în perioada negocierilor pentru contractul de furnizare a vaccinurilor.

Scandalul a determinat depunerea unei plângeri separate împotriva Comisiei Europene, după ce aceasta a refuzat să divulge conținutul mesajelor în urma unei cereri de acces la documente. Parchetul european a anunțat încă de anul trecut că examinează achizițiile generale de vaccinuri ale UE, însă este pentru prima dată când instituția condusă de Laura Codruța Kovesi este implicată în mod explicit în investigația legată de „Pfizergate”.

The post Achiziția de vaccinuri în UE, anchetată de Parchetul European. Presupuse încălcări ale legii în legătură cu discuțiile dintre Ursula von der Leyen și directorul general al companiei Pfizer appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri