În urma unei percheziții în raionul Criuleni, din Republica Moldova, polițiștii au găsit o fabrică ce producea clandestin elicoptere.
Polițiștii și procurorii moldoveni din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au descoperit un hangar clandestin, pe malul Nistrului, unde se asamblau ilegal cel puțin 10 elicoptere, potrivit comunicat al Poliției Republicii Moldova.
Aparatele de zbor, la aspect exterior identice modelului de elicoptere sovietice Kamov Ka-26, erau produse în condiții clandestine, urmând a fi exportate ilegal în statele din spațiul CSI, potrivit unui comunicat al autorităților de peste Prut.
În urma descinderii, oamenii legii au descoperit nu mai puțin de 10 elicoptere, aflate la diferite etape de finisare, toate produse în lipsa actelor permisive necesare și documentelor de proveniență pentru piesele și utilajele folosite.
„Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale de comun cu Inspectoratul Național de Investigații al IGP al MAI anunță despre documentarea, pe parcursul mai multor luni, a activității ilegale a unui grup de persoane bine-organizat, specializat în producerea elicopterelor”, se arată în comunicatul poliției moldovene.
De asemenea, în urma perchizițiilor s-a constatat că „pe liniile de producere sunt peste 10 elicoptere, aflate la diferite etape de finisare, toate produse în lipsa actelor permisive necesare și documentelor de proveniență pentru piesele și utilajele folosite”.
Aparatele de zbor aveau un aspect exterior identic modelului Kamov KA 2, un elicopter utilitar produs în fosta Uniune Sovietică. La final, elicopterele urmau a fi ulterior exportate ilegal în alte state din spațiul CSI, conform procurorilor.
„Majoritatea persoanelor implicate în procesul de producere și asamblare, inclusiv organizatorii și conducătorii «afacerii ilegale» sunt locuitori ai regiunii transnistrene. Pe acest caz, a fost inițiată o cauză penală pentru fapte de pregătire a contrabandei cu aparate de zbor”, se mai arată în comunicat.
Pentru aceste acțiuni, legislația Republicii Moldova prevede o pedeapsă de la 3 la 10 ani închisoare.