Nivelul de poluare în București a atins un nivel record în noaptea de duminică spre luni, potrivit datelor colectate de senzorii din rețeaua națională de monitorizare, airly.eu, dar și cei ai platformei independente aerlive.ro.
În acest context, a fost ședință de urgență, luni dimineață, la Ministerul Mediului, la care au participat și oficiali ai Gărzii de Mediu și Agenției de Mediu.
În conferința de presă susținută după ședință, ministrul de resort, Costel Alexe a declarat că, în cursul zilei de luni, va fi făcută publică lista cu cei mai mari poluatori din Capitală. De asemenea, Alexe a declarat că sunt ”suspiciuni de activități industriale, în jurul Bucureștiului, mai ales noaptea”.
“În momentul de faţă, la staţia B1 – Lacul Morii, la staţia B3 – Mihai Bravu sau B6 – cercul Militar am avut aceste depăşiri, dar acum, când avem această conferinţă de presă, avem condiţii de intrare în normalitate în ceea ce priveşte poluarea aerului în Bucureşti. O spun şi staţiile din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, o spune şi reţeaua de senzori independenţi care este astăzi în municipiul Bucureşti. Am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Au fost sesizări la 112. Am avut în această dimineaţă discuţii cu cei de la ISU care, din informaţiile pe care le avem, în afară de incendiul semnalat la ora 12:00 noaptea la Gara de Nord şi a sesizărilor primite cu arderile de vegetaţie sau cauciucuri sau toate celelalte gunoaie, care au fost în cursul serii, am ajuns să avem aceste condiţii atmosferice. Din acest motiv, am avut şi aceste valori ridicate. Aceste creşteri au început aseară în jurul orei 21:00, cu vârful în jurul ore 3:00 – 4:00 dimineaţă, scăzând către primele ore ale zilei. Deci, acum avem valori de intrare în normalitate privind calitatea aerului din Bucureşti. Evident, mai avem depăşiri pe PM10 şi ceilalţi factori poluanţi“, a spus Alexe.
Acesta a adăugat că poluarea înregistrată în ultima perioadă în Capitală nu are drept cauză doar arderile necontrolate şi a precizat că există suspiciuni privind derularea unor activităţi industriale neconforme în Bucureşti şi judeţul Ifov.
“Vreau să mai spun că n-ar trebui să creadă cineva că am avut acest episod de poluare doar din cauza arderilor necontrolate din jurul Bucureştiului. Avem şi noi suspiciuni de activităţi industriale care se desfăşoară judeţul Ilfov sau în Bucureşti mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi. În momentul de faţă, avem în cadrul judeţului Ilfov 46 de firme autorizate şi 69 în municipiul Bucureşti care au acest proces de ardere”, a menţionat oficialul.
Primăria Capitalei cere Ministerului Mediului să comunice rezultatul verificărilor
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) cere Ministerului Mediului să comunice rezultatul verificărilor privind sursele de poluare din noaptea de duminică spre luni.
“Având în vedere că în noaptea de duminică spre luni în Capitală s-au înregistrat valori ridicate de poluare care au fost generate de arderi necontrolate de deşeuri din jurul Bucureştiului, Primăria Capitalei solicită Ministerului Mediului să comunice de urgenţă rezultatul verificărilor dispuse pentru identificarea surselor de poluare accidentală care au condus la un nivel extrem de ridicat al concentraţiilor de PM 10 şi PM 2,5“, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.
De asemenea, edilul general, Gabriela Firea, a solicitat ca Poliţia Locală Bucureşti şi poliţiile locale de sector să intensifice acţiunile de control, în special în zonele de periferie, acolo unde, primăvara, cetăţenii ard cantităţi mari de deşeuri vegetale şi casnice şi să aplice sancţiuni drastice celor care încalcă legea.
Conform hotărârii CGMB 120/2010, art.11, “este interzisă arderea neautorizată a oricărui tip de deşeu, indiferent de forma de proprietate a terenului pe care se face aceasta”, iar conform art. 42 şi 43 – “nerespectarea prevederilor prezentelor norme de către persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională, de la 200 lei la 1.000 lei”. În cazul persoanelor juridice amenda contravenţională este între 2.000 de lei şi 4.000 de lei.
Totodată, art. 96, pct 9 din OUG 195/2005 prevede “obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”. Încălcarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei, pentru persoane fizice şi de la 25.000 de lei la 50.000 de lei pentru persoane juridice.
Concomitent, echipajele Poliţiei Locale continuă acţiunile de control la şantierele din Capitală.
Până în prezent au fost verificate peste 237 de şantiere şi au fost aplicate amenzi de peste 76.000 de euro. De asemenea, inspectorii Direcţiei Control din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti monitorizează intervenţiile salubrizatorilor care au contracte cu primăriile de sector, pentru igienizarea arterelor Capitalei.
Astfel, Primăria Capitalei a notificat toate companiile de salubrizare care au contract cu primăriile de sector să intensifice operaţiunile de spălare a străzilor din Bucureşti, se mai arată în comunicat.