Charles Michel: Moldova a devenit o țintă a misiunilor maligne ale Rusiei

Share

”R.Moldova poate conta pe sprijinul deplin al Uniunii Europene în aceste vremuri dificile și pe parcursul apropierii de familia noastră europeană. UE este totalmente solidară cu poporul moldovenesc. Nu sunteți singuri. Am mobilizat peste un miliard de euro în ultimul an pentru a sprijini reziliența și stabilitatea Republicii Moldova. Acest lucru înseamnă că sprijinim nu doar prin cuvinte, ci și prin acțiuni și asistență concretă. Și suntem pregătiți să facem mai mult”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat marți într-o vizită oficială la Chișinău, după o întrevedere cu președinta R.Moldova, Maia Sandu. 

”Este o mare plăcere să revin astăzi în Moldova, țară candidată la aderarea la UE. Aceasta este o oportunitate istorică pentru țara și poporul dumneavoastră. Sunt absolut convins că este valorificată și că va fi valorificată”.

”Rusia continuă să atace poporul liber al Ucrainei. Și aici, în Moldova, sunteți puternic afectați de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Ați devenit din ce în ce mai mult o țintă a misiunilor maligne ale Rusiei. În ultimele luni, Rusia și reprezentanții săi au încercat din ce în ce mai mult să vă destabilizeze țara, folosind energia, atacurile cibernetice, organizarea de proteste și alte acțiuni de perturbare. Și condamnăm cu fermitate aceste încercări de a destabiliza țara dumneavoastră. Ați răspuns la aceste amenințări – și la războiul Rusiei – cu hotărâre și curaj. Și avem încredere deplină în capacitatea Guvernului de a face față tuturor acestor amenințări”, a declarat președintele Consiliului European, citat de RFI.

Potrivit lui Charles Michel, UE este totalmente solidară cu cetățenii moldoveni în aceste momente dificile. ”Nu sunteți singuri. Am mobilizat peste un miliard de euro în ultimul an pentru a sprijini reziliența și stabilitatea Republicii Moldova. Acest lucru înseamnă că sprijinim nu doar prin cuvinte, ci și prin acțiuni și asistență concretă. Și suntem pregătiți să facem mai mult”, a punctat oficialul european.

În cadrul reuniunii Consiliului European de săptămâna trecută, cei 27 de lideri ai UE au decis să trimită un mesaj puternic de solidaritate cetățenilor moldoveni, iar președintele Consiliului European a cerut Comisiei Europene să prezinte un pachet de sprijin pentru R.Moldova, până în vară.

Totodată, Charles Michel a mulțumit autorităților și cetățenilor moldoveni pentru solidaritatea de care au dat dovadă încă de la începutul războiului.”Moldova a găzduit un număr mare de refugiați ucraineni. Ați sprijinit, de asemenea, culoarele noastre de solidaritate – coridoare esențiale pentru menținerea legăturii Ucrainei cu restul Europei și cu restul lumii. Acestea sunt simboluri puternice ale solidarității europene a Moldovei”, a mai spus președintele Consiliului European.

”Aș dori, de asemenea, să remarc angajamentul ferm al Guvernului față de reforme, în special în aceste circumstanțe dificile. Aceste reforme sunt vitale pentru a îndeplini așteptările poporului Moldovei și pentru a vă consolida capacitatea de reziliență generală. Moldova a depus deja eforturi considerabile în acest sens. Și este important ca aceasta să continue să pună în aplicare cele nouă etape prevăzute în avizul Comisiei Europene. Am discutat în profunzime despre aceste aspecte, în special despre reforma cuprinzătoare a sistemului judiciar, despre lupta împotriva corupției și despre depolitizarea instituțiilor de stat”, a continuat oficialul.

Președintele Consiliului European și președinta Maia Sandu au discutat și despre pregătirile pentru summitul Comunității Politice Europene de pe 1 iunie. ”Acesta va fi un moment politic important pentru a reuni țările care sprijină stabilitatea și securitatea pe continentul nostru. Și este deosebit de semnificativ faptul că va avea loc aici, la Chișinău. Sunt încrezător că va fi un summit de succes”, a conchis Charles Michel.

De partea sa, șefa statului, Maia Sandu, i-a mulțumit președintelui Michel pentru sprijinul consecvent al Uniunii Europene pentru Republica Moldova. ”Suntem țară candidată pentru aderarea la UE și vrem să inițiem negocierile de aderare cât mai curând posibil. Avem susținerea UE în efortul nostru de transformare în domeniile cheie – reforma justiției, combaterea corupției, îmbunătățirea mediului de afaceri, consolidarea sectorului de securitate. Contăm pe sprijinul UE pentru susținerea economiei, în special a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii”.

”Am vorbit cu președintele Michel și despre Summitul Comunității Politice Europene, pe care îl vom găzdui pe 1 iunie 2023. Pentru noi, acest eveniment este o dovadă a angajamentului ferm pe care ni l-am asumat față de familia europeană, dar și un puternic sprijin politic de care ne bucurăm într-un moment dificil. Este un mesaj clar că avem prieteni și parteneri – numeroși și puternici, iar Moldova nu este singură”, a declarat președinta R.Moldova, Maia Sandu.

La cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene, la Chișinău sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Ultimile Stiri

Alte Stiri