Alertă în Franța după cea mai secetoasă iarnă din 1959 încoace

Share

Franța se confruntă cu restricții cauzate de secetă după cea mai secetoasă iarnă din ultimii 60 de ani, potrivit BBC.

După o lună fără precipitații semnificative, țara se află acum în stare de alertă.

Oficialii locali se vor reuni luni pentru a evalua situația “teritoriu cu teritoriu”, a declarat ministrul Tranziției Ecologice, Christophe Béchu.

Anul trecut a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată în Franța, potrivit agenției naționale de meteorologie Météo-France.

Recordurile au fost doborâte în alte părți ale Europei – în Marea Britanie, Spania și Italia.

Temperaturile ridicate au declanșat condiții de secetă din care multe regiuni încă nu și-au revenit.

Potrivit cercetătorilor, zăpada din Alpii italieni a scăzut cu 53%, iar nivelul apei din bazinul Po, cel mai mare râu din Italia, este cu 61% sub nivelul normal.

În luna iulie a anului trecut a fost declarată stare de urgență în cinci regiuni nordice care înconjoară râul Po, din cauza secetei din 2022. Mareele scăzute din Veneția au făcut ca gondolele și taxiurile acvatice să nu se poată deplasa din cauza canalelor noroioase, iar fundațiile clădirilor de pe Marele Canal au devenit expuse.

Luna trecută, un raport publicat de Nature Climate Change a avertizat că Alpii, cel mai important lanț muntos din Europa pentru alimentarea râurilor, au înregistrat o reducere de 5,6% a duratei stratului de zăpadă pe deceniu în ultimii 50 de ani.

O lună fără precipitații în Franța

Seceta din Italia a ridicat semne de întrebare cu privire la modul de gestionare a crizelor de apă, despre care experții spun că vor deveni mai frecvente din cauza schimbărilor climatice.

Grupul italian de mediu Legambiente a făcut apel la guvern pentru a conveni asupra unei strategii naționale privind apa. “Anul 2023 abia a început, dar arată semne îngrijorătoare în ceea ce privește fenomenele meteorologice extreme și nivelurile de secetă”, a declarat directorul Giorgio Zampetti.

În Franța, ministrul tranziției ecologice a declarat că ar putea fi impuse restricții “blânde” după întâlnirea de lunea viitoare cu liderii locali, care ar urma să intre în vigoare în martie pentru a evita “condiții catastrofale” în timpul lunilor de vară.

Météo-France a precizat că între 21 ianuarie și 21 februarie nu a fost înregistrată nicio precipitație, referindu-se la un total cumulat de mai puțin de 1 mm de precipitații pentru întreaga Franță.

De asemenea, stratul de zăpadă din Pirinei și Alpi a fost semnificativ mai mic decât în mod normal, într-o perioadă considerată crucială pentru refacerea rezervelor de apă subterană ale Franței.

Se așteaptă ca miercuri să revină ploile în sudul Franței, a precizat agenția, iar următoarele trei luni se vor dovedi decisive.

Ultimile Stiri

Alte Stiri