Forțele aeriene ucrainene au anunțat că toate rachetele rusești Kinjal au fost doborâte de la sosirea sistemelor Patriot

Share

Toate rachetele balistice Kinzhal lansate de Rusia asupra unor ținte din Kiev au fost doborâte de când SUA au furnizat sistemele de apărare antiaeriană Patriot în mai 2023, a declarat colonelul Serhii Yaremenko din Forțele Aeriene Ucrainene, într-un interviu acordat Ukrinform, potrivit The Kyiv Independent.

Rachetele Kinjal sunt lansate de avioane MiG-31K și au o rază operațională de aproximativ 2.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că întreaga Ucraină este în pericol dacă racheta este lansată din spațiul aerian rusesc.

Rusia susține că rachetele avansate Kinjal lansate din aer sunt hipersonice, iar aceasta a fost considerată aproape imposibil de interceptat și doborât înainte de sosirea sistemelor Patriot.

Yaremenko, care este comandantul Brigăzii 95 de rachete antiaeriene, a declarat că Kievul a fost vizat de mai mult de 20 de rachete Kinjal, dar niciuna dintre acestea nu a lovit capitala.„Când lucrăm împotriva rachetelor balistice, nu contează pentru noi dacă este Kh-47M Kinjal, sau Iskander-M, sau 48N, sau un Zircon”, a spus Yaremenko.

România va dona un sistem PATRIOT Ucrainei. Donarea se face cu condiţia obţinerii unui sistem similar

Decizie importantă în ședința CSAT de joi. România donează Ucrainei un sistem Patriot, însă cu condiția ca țara noastră să negocieze obținerea unui sistem similar. România are în dotare 4 sisteme Patriot, dintre care două sunt operaționale. Președintele Ucrainei a mulțumit României și a explicat cât de important este ca să aibă mijloacele necesare pentru a face față Rusiei.

Rachetele balistice sunt lansate la mare înălțime în atmosferă înainte de a cădea spre țintele lor într-un arc, atingând viteze de câteva ori mai mari decât viteza sunetului înainte de a-și atinge ținta.

„Pentru noi, este în primul rând o țintă balistică” și numai după o analiză de specialitate Forțele Aeriene află exact ce a fost doborât, a spus Yaremenko. „Voi spune doar un singur lucru: toate rachetele Kinzhal care au fost lansate asupra capitalei Ucrainei, din momentul în care s-a anunțat punerea la datorie a sistemelor Patriot, au fost toate interceptate cu succes”.

Yaremenko a adăugat că „mai mult de 20 de rachete Kinjal au fost lansate deasupra Kievului și toate au fost interceptate cu succes” începând din mai 2023. Prima dată când o rachetă Kinjal a fost doborâtă deasupra Kievului a fost la 3 mai 2023, la 2:35 dimineața, la o altitudine de aproximativ 10 kilometri, a declarat Yaremenko.

„Am folosit foarte atent sistemul Patriot”, după ce am primit informații că un Kinzhal a fost tras de un MiG-31K rusesc. „În momentul în care au existat semne ale unei lansări, l-am pornit și am identificat ținta. Viteza a fost atât de mare încât nu a fost timp să clarificăm sarcina, caracteristicile. Mi s-a spus că era balistic, am autorizat utilizarea Patriotului și a fost distrus”, a declarat Yaremenko.

Kievul a făcut apel la partenerii săi să furnizeze apărarea aeriană suplimentară, în timp ce Rusia își intensifică loviturile împotriva centrelor de locuitori și a infrastructurii ucrainene.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat în aprilie că nu va spune câte sisteme Patriot are Ucraina, dar că „pentru a acoperi complet Ucraina în viitor, este de preferat să aibă 25 de sisteme Patriot“,

În iunie, atât România, cât și SUA au declarat că vor furniza Ucrainei un sistem Patriot suplimentar, în timp ce Olanda a declarat că va furniza componente pentru un sistem Patriot pentru Ucraina împreună cu o altă țară.

SUA suspendă livrările de sisteme Patriot către alte ţări, pentru a da prioritate Ucrainei

Statele Unite au anunţat joi că Ucraina va avea de acum înainte prioritate în furnizarea de sisteme antiaeriene Patriot, iar livrările acestora către alte ţări vor fi suspendate, relatează agenţiile AFP şi EFE.

The post Forțele aeriene ucrainene au anunțat că toate rachetele rusești Kinjal au fost doborâte de la sosirea sistemelor Patriot appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri