Salariul minim european, între critici și avertismente. Reprezentanții patronatelor spun că noua formulă de calcul ar permite un câştig mai mic, dacă economia scade. Premierul Ciolacu: Urmărim protejarea puterii de cumpărare

Share

Guvernul a introdus salariul minim european, dar formula de calcul aprobată stârneşte deja nemulţumiri printre reprezentanţii angajaţilor şi angajatorilor. Patronii avertizeaza că salariaţii ar putea castiga mai putin daca economia scade, iar sindicalistii cer noi criterii de evaluare, pentru un câştig mai predictibil. Economiştii sunt de parere că unul dintre marii castigatori va fi tot statul, prin taxele încasate.

Salariul minim european, numit oficial salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, va fi calculat în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și de productivitatea muncii. Guvernanții dau asigurări că nu va fi mai puțin de jumătate din câștigul salarial mediu brut din economie. Acum, e mai mic si tot așa va rămâne după majorarea cu 400 de lei, de la 1 iulie.

MARCEL CIOLACU – premierul României: De fapt urmărim protejarea puterii de cumpărare. Reamintesc că din 1 iulie majorăm salariu minim de la 3.300, la 3.700 de lei și vor beneficia circa 1,8 milioane de angajați.

Reprezentanții patronatelor avertizează însă că noua formulă de calcul ar permite inclusiv un câştig mai mic, dacă economia scade.

STERICĂ FUDULEA – secretar general, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii: Formula de calcul nu e chiar atât de nouă. S-a mai încercat introducerea acestei formule si punerea ei în practică. În anul de pandemie dacă s-ar fi aplicat această formulă de calcul ar fi trebuit ca salariul minim pe economie să scadă.

Sindicalistii sunt si ei nemultumiti si cer alte criterii de calcul, astfel incat salariului minim sa fie mai predictibil.

Prin telefon, HORAŢIU RAICU, secretar general, Blocul Naţional Sindical: Am atras atentia Guvernului si Ministerului Muncii să nu se grăbească (…) cu proiectul de act normativ. Este superficial, lacunar. Guvernul să aibă un instrument politic, a mai introdus (…) institute de cercetare specializate în analiză și evaluare de impact în domeniul politicilor sociale. O chestie halucinantă.

Analiștii economici se așteaptă ca majorările de venituri să fie suportate în cele din urmă tot de către consumatori. Iar statul să câștige mai mult din taxe.

VERONICA DUȚU, analist economic: Atunci când se măresc salariile toti acești bani se regăsesc în prețuri la raft. Statul român va încasa mai mulți bani la bugetul de stat, prin taxe.

Aproape 30% dintre angajatii români sunt remunerati în funcţie de salariul minim.

Proiectul de lege adoptat de Guvern trebuie să fie votat de Parlament înainte de a fi aplicat. Directiva europeană privind salariul minim trebuie să devină lege pana la 15 noiembrie.

The post Salariul minim european, între critici și avertismente. Reprezentanții patronatelor spun că noua formulă de calcul ar permite un câştig mai mic, dacă economia scade. Premierul Ciolacu: Urmărim protejarea puterii de cumpărare appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri