Mai mulți activiști le-au transmis producătorilor de arme din Marea Britanie că ar putea fi trași la răspundere penală pentru vânzările către Israel

Share

Militanții au scris directorilor a 20 de producători de arme cu sediul în Marea Britanie, spunându-le că ar putea fi trași la răspundere penală pentru că nu au reușit să prevină crimele de război, în cazul în care companiile lor continuă să vândă echipament militar Israelului, potrivit The Guardian.

Patru grupuri, inclusiv Campaign Against Arms Trade (CAAT), au scris directorilor companiilor de armament care contribuie cu părți sau elemente ale avioanelor de luptă F-35 folosite de forțele aeriene israeliene în cadrul bombardamentelor asupra Gaza.

Scrisoarea susține că directorii companiilor se confruntă cu o „potențială răspundere penală pentru crimele atroce care au loc în prezent în Gaza”, chiar dacă guvernul britanic a continuat să autorizeze vânzările de arme către Israel de la începutul războiului cu Hamas.

În scrisoare se citează o secțiune din Legea din 2001 privind Curtea Penală Internațională, care prevede că este o infracțiune împotriva legislației engleze și galeze „să se implice într-un „comportament auxiliar” unei crime de război sau unei crime împotriva umanității” în jurisdicții străine.

Lockheed Martin, printre companiile vizate de activiști

Printre directorii de companii se numără cei de la filiala britanică a Lockheed Martin, principalul producător al modelului avansat F-35, firma britanică de armament BAE Systems, care produce 13-15% din fiecare avion, și Northrop Grumman, un producător american de armament și subcontractant important al F-35.

Celelalte trei grupuri din spatele scrisorii sunt Global Legal Action Network (GLAN), care a depus, de asemenea, o contestație legală împotriva deciziei guvernului de a continua exporturile de arme către Israel, War on Want și Centrul Internațional de Justiție pentru Palestinieni.

Grupurile de activiști spun că sunt dispuse să se întâlnească cu companiile pentru a discuta această problemă, dar adaugă că iau în considerare și posibilitatea de a depune o plângere la poliția metropolitană, cerându-i să ia măsuri. O alternativă ar fi să încerce să organizeze un proces privat dacă poliția nu răspunde, au adăugat ei.

„Armata israeliană este acuzată de crime de război, crime împotriva umanității și genocid împotriva palestinienilor în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie”, se arată în scrisoarea lor comună. În aceasta, grupurile prezintă cadrul juridic care determină crimele de război și citează acțiunile militare israeliene despre care spun că „constituie un comportament criminal”.

Israelul se află sub o presiune juridică internațională din ce în ce mai mare în ceea ce privește continuarea războiului împotriva Hamas în Gaza, care a intrat în cea de-a noua lună, pe fondul acuzațiilor că ofensiva sa riscă să devină un genocid din cauza consecințelor umanitare grave cu care se confruntă civilii prinși în lupte.

Dar Israelul susține că este necesar să elimine Hamas ca forță militară și politică, drept răspuns la raidul violent din 7 octombrie, în care aproape 1.200 de israelieni au fost uciși de luptătorii atacatori. În războiul care a urmat, 37.431 de palestinieni au fost uciși, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Curtea Internaţională de Justiţie ordonă Israelului să oprească operaţiunea din Rafah

Curtea Internaţională de Justiţie ordonă Israelului să oprească operaţiunea din Rafah, printr-o hotărâre care vizează o petiţie depusă de Africa de Sud

Luna trecută, instanța supremă a ONU, Curtea Internațională de Justiție, a decis că Israelul ar trebui să oprească asaltul asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza. Cu toate acestea, verdictul nu a fost cu caracter obligatoriu, iar Israelul a declarat că își va continua ofensiva.

Cu câteva zile mai devreme, procurorul-șef al Curții Penale Internaționale a anunțat că solicită mandate de arestare pentru crime de război pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și ministrul apărării, Yoav Gallant, precum și pentru trei lideri Hamas din Gaza, în frunte cu Yahya Sinwar.

Dearbhla Minogue, avocat senior la GLAN, a declarat că persoanele considerate responsabile pentru transferul de arme către Israel sunt expuse la răspundere penală chiar dacă Marea Britanie continuă să permită vânzarea de arme către Israel.

„Faptul că se ascund în spatele unui sistem de acordare a licențelor care nu este adecvat scopului nu îi va proteja dacă și când se vor confrunta cu un juriu format din colegii lor, deoarece oamenii obișnuiți pot vedea dincolo de obscuritatea politicienilor”, a adăugat ea.

CPI cere mandate de arestare pentru premierul israelian și Hamas. Netanyahu: Încercarea de a ne lega mâinile va eșua

Procurorul șef al Curții Penale Internaționale vrea mandate de arestare pentru premierul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării, dar și pentru liderii Hamas. Karim Khan îi acuză pe toți de crime de război și crime împotriva umanității, comise, în cazul liderilor teroriști în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului. Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant sunt acuzați de același crime pe care le-ar fi comis în războiul ce a urmat atacului.

The post Mai mulți activiști le-au transmis producătorilor de arme din Marea Britanie că ar putea fi trași la răspundere penală pentru vânzările către Israel appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri