Liderii europeni, în ședință pentru discuții privind împărțirea funcțiilor cheie. Președintele Iohannis, la consiliul informal de la Bruxelles

Share

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se întâlnesc informal la Bruxelles luni seară să discute despre împărțirea celor patru funcții cheie – președintele Comisiei, al Consiliului European, înaltul reprezentant pentru Politică Externă și președintele Parlamentului European.

Surse de la Bruxelles, citate de presa europeană, spun că lista ar fi deja bătută în cuie. Luni seara s-ar ajunge la un acord asupra celor patru nume, urmând ca la următorul Consiliu European, cel formal, să fie și validate.

Astfel, Ursula von der Leyen pare să-și securizeze un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene, susținută de aceeași majoritate care a condus Europa și în ultimii cinci ani, popularii europeni, socialiștii și liberalii din grupul Renew.

De asemena, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, ar avea continuitate în funcție.

Kaja Kallas, premierul Estoniei, ar putea fi înalt reprezentant pentru politică externă al Uniunii Europene, urmând ca postul de șef al Consiliului European, deținut în prezent de Charles Michel, să revină portughezului Antonio Costa, fost premier care a fost nevoit să demisioneze la sfârșitul anului trecut, din cauza unui scandal de corupție. Acesta face parte din grupul socialiștilor.

Numele președintelui Klaus Iohannis nu mai apare deloc, deși era considerat în urmă cu câteva luni o variantă de diverse medii europene. Din această cauză s-a speculat despre dorința sa de a deține o funcție europeană după ce își încheie mandatul.

Începe marea negociere a posturilor de la vârful Uniunii Europene. Ursula von der Leyen nu participă la discuții

Șefii de stat sau de guvern se întâlnesc luni, la Bruxelles, unde, în cadrul unei cine informale, vor avea o prima rundă de discuții despre împărțirea celor patru funcții cheie – președintele Comisiei, al Consiliului European, înaltul reprezentant pentru Politică Externă și președintele Parlamentului European.

The post Liderii europeni, în ședință pentru discuții privind împărțirea funcțiilor cheie. Președintele Iohannis, la consiliul informal de la Bruxelles appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri