Victoria lui Trump la alegerile prezidențiale din SUA ar putea pune în pericol obiectivele climatice ale lumii, avertizează un fost oficial al ONU

Share

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA din acest an ar putea pune în pericol obiectivele climatice ale lumii, a declarat un fost șef al ONU pentru climă, potrivit The Guardian.

Șansele de limitare a încălzirii globale la 1,5C sunt deja reduse, iar antipatia lui Trump față de acțiunile climatice ar avea un impact major asupra SUA, care este al doilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume și cel mai mare exportator de petrol și gaze, a declarat Patricia Espinosa, care a ocupat funcția de înalt oficial al ONU pe probleme climatice între 2016 și 2022.

Șansele de limitare a încălzirii globale la 1,5C sunt deja reduse, iar antipatia lui Trump față de acțiunile climatice ar avea un impact major asupra SUA, care este al doilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume și cel mai mare exportator de petrol și gaze, a declarat Patricia Espinosa, care a ocupat funcția de înalt oficial al ONU pe probleme climatice între 2016 și 2022.

„Mă îngrijorează [potențiala alegere a lui Trump], deoarece ar avea consecințe foarte puternice, dacă vom asista la un regres în ceea ce privește politicile climatice în SUA”, a spus Espinosa.

Deși nu au fost dezvăluite planurile politice ale lui Trump, conversațiile cu cei din anturajul său au creat o imagine îngrijorătoare care ar putea include anularea legislației revoluționare a lui Joe Biden privind clima, retragerea din acordul de la Paris și un impuls pentru mai multe foraje pentru petrol și gaze.

Espinosa a declarat: „Nu suntem încă aliniați la 1,5C. Aceasta este realitatea. Așa că, dacă vom vedea o situație în care vom asista la un regres al acestor eforturi, atunci [probabilitatea de a rămâne în limita de 1,5C] este foarte limitată. Ar fi cu siguranță un risc mult mai mare.

Specialiștii avertizează că anul 2024 va reprezenta încă un an al extremelor meteorologice în România

Nu scăpăm nici anul acesta de vremea extrem de capricioasă, care tinde să devină obişnuinţă. Vineri, de Ziua Mondială a Apei şi a Meteorologiei, specialiştii au tras semnale de alarmă în special pentru pentru Agricultură, domeniu care are din ce în ce mai mult de suferit. În zona cea mai afectată, sudul Olteniei, se plantează zilnic zeci de mii de puieţi pentru a lupta cu extinderea deşertificării.

”Ceea ce se întâmplă în SUA are un impact foarte mare în atât de multe locuri din întreaga lume”

„Am putea asista la o încetinire, o amânare și mai mare [a acțiunilor de reducere a emisiilor], ceea ce, din păcate, ne-ar duce probabil la un scenariu și mai teribil, dacă nu vom vedea un leadership puternic din alte părți, [cum ar fi] Europa.”

Ea a spus că alte țări trebuie să continue acțiunile în domeniul climei chiar dacă SUA ar renunța la obiectivele sale sub Trump, dar absența SUA ar fi o lovitură semnificativă. „Ceea ce se întâmplă în SUA are un impact foarte mare în atât de multe locuri din întreaga lume”, a spus ea.

Totuși, nu este vorba numai de tristețe. Espinosa era secretarul executiv al Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice, tratatul de bază al Acordului de la Paris din 2015, în 2016, când Trump a fost ales președinte. Ea a spus că, dacă alte țări fac front comun în favoarea unor acțiuni puternice în domeniul climei, acest lucru ar putea contribui la contracararea absenței SUA.

„Când președintele Trump a anunțat că se vor retrage din Acordul de la Paris, a existat o anumită teamă că și alții vor urma și că va exista un regres în ritmul procesului privind schimbările climatice. Nu numai că nu s-a întâmplat acest lucru, dar unele țări care nu aderaseră încă la Acordul de la Paris au făcut-o”, a spus ea.

În cazul în care Trump ar scoate SUA din Acordul de la Paris într-un nou mandat, ea nu crede că și alții i-ar urma exemplul. „Deocamdată, nu văd țări care să se întoarcă cu adevărat înapoi. Cred că procesul va continua”.

Finanțarea eforturilor privind combaterea schimbărilor climatice

În ceea ce privește chestiunea controversată – în special pentru SUA – a finanțării pentru climă, Espinosa a declarat că Biden se confruntă acum cu dificultăți în a obține angajamente de finanțare pentru climă în Congresul republican ostil.

„Asistăm la o lipsă de leadership, inclusiv în țările mari care pot aduce contribuții”, a spus ea. „[În SUA] cred că există o voință, dar există și limitări. În UE a existat o perioadă lungă în care s-a discutat despre cadrele interne [pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice]. În același timp, am asistat la o reducere a fondurilor care merg în general către sudul global, iar foarte puține merg către schimbările climatice. Este într-adevăr o chestiune de a-i acorda prioritate.”

De asemenea, ea este îngrijorată de faptul că, până în prezent, finanțarea pentru combaterea schimbărilor climatice și eforturile de reducere a emisiilor s-au concentrat prea mult pe trecerea de la dependența de combustibili fosili la surse regenerabile.

„Economia de 1,5C poate fi atinsă doar prin stoparea defrișărilor și accelerarea tranziției către o agricultură și sisteme alimentare durabile în acest deceniu”.

În 2024, cea mai mare parte a populației lumii va merge la urne în cadrul alegerilor, în SUA, Rusia, India, Marea Britanie și în zeci de alte țări. Acțiunea climatică va fi un subiect controversat în multe dintre aceste alegeri, deoarece unele partide pledează pentru politici mai puternice bazate pe avertismente științifice severe, în timp ce altele se opun unor astfel de acțiuni.

Espinosa a avertizat cu privire la opoziția față de acțiunile climatice care este orchestrată în întreaga lume. „În SUA, vedem o campanie foarte bine organizată și foarte puternică care intenționează să reducă percepția asupra naturii critice a acțiunilor care trebuie întreprinse.”

Pentru a combate acest lucru, ea a cerut ca întreprinderile să joace un rol mai important în promovarea unei economii cu emisii reduse de dioxid de carbon. „Trebuie să lucrăm îndeaproape cu sectorul privat, să îl facem să conștientizeze oportunitățile importante pe care le oferă noua economie [cu emisii reduse de dioxid de carbon]. Există investiții profitabile care protejează natura și inovează tehnologiile.”

Europa se confruntă cu 36 de riscuri climatice majore, dintre care 8 necesită un răspuns de urgență

Agenţia Europeană de Mediu avertizează ca Europa s-ar putea confrunta cu situaţii „catastrofale” în cazul în care nu evaluează riscurile climatice cu care se confruntă. Mircea Duţu, expert climatolog, a vorbit la Info Plus despre riscurile climatice.

The post Victoria lui Trump la alegerile prezidențiale din SUA ar putea pune în pericol obiectivele climatice ale lumii, avertizează un fost oficial al ONU appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri