În vizită la Cetatea Oradea. Se lucrează la Bastionul Crăișoru. Costul restaurării, estimat la peste 34 de milioane de euro

Share

Afltă în plin proces de reabilitare, Cetatea Oradea atrage deja foarte mulți turiști. Fortăreaţa este o emblema a orașului, iar vizitatorii nu o ocolesc. Acum se lucrează la unul dintre bastioane. Lucrările de restaurare ar urma să fie gata peste 6 ani. Costul este estimat la peste 34 de milioane de euro.

Turiștii pot vizita Palatul Princiar, două Bastioane și anexele din cetatea Oradea care au fost deja restaurate.

Încă se lucrează de zor la Bastionul Crăișoru, iar zidul e refăcut cu cărămizi vechi obținute de la demolări. Lucrările sunt supravegheate de un arhitect specializat în epoca medievală și cea modernă.

Emodi Tamaș, arhitect: Facem o descărcare de sarcină arheologică pentru că va fi singurul bastion care va diferi de celelalte vom scoate umpluturile din interiorul lui și vom pune în valoarea structura din interior.

Ioan Ciorba, șef secție, Muzeul din Oradea: Are o formă pentagonală bastionară, se întinde pe 18 hectare. Înaintea ei au fost aici încă două cetăți, prima din pământ.

Restaurarea bastionului se face cu fonduri din PNRR, în valoare de 12 milioane și jumătate de lei.

Mihaela Neag – director adjunct, Primăria Oradea: Vom reabilita zidurile bastionului Crăișoru și vom face o decopertare a pământului, a  vegetației uscate pe care o avem acolo urmând să punem în valoare arcadele zidului interior.

Specialiștii din Primăria Oradea apreciază că cetatea va fi reabilitată complet până în anul 2030. Dar mai este nevoie de cel puțin 20 de milioane de lei.

The post În vizită la Cetatea Oradea. Se lucrează la Bastionul Crăișoru. Costul restaurării, estimat la peste 34 de milioane de euro appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri