Avionul IAR 99 SM a avut primul test de zbor la Craiova, cu o întârziere de aproape doi ani față de contract

Share

Avionul IAR 99 Standard Modenizat a zburat săptămâna aceasta pentru prima dată la fabrica de la Craiova. Proba a avut loc însă cu o întârziere de aproape doi ani faţă de termenul prevăzut în contractul cu Armata. Vara trecută aviaţia militară ar fi trebuit chiar să primească primul aparat modernizat pe care urmau să se antreneze piloţii. Atunci Avioane Craiova a cerut MApN o păsuire de şase luni, dar nici noile termene nu au fost respectate.

Avionul IAR 99 Standard Modernizat a avut primul test de zbor pe 13 martie, la Craiova. Potrivit contractului semnat cu Armata în urmă cu aproape 4 ani, acest lucru ar fi trebuit să se întâmple în iunie 2022. Ministrul Economiei, care are în subordine industria de apărare, spune că întârzierile uriașe au apărut pentru că un subcontractor nu a putut aduce din SUA echipamente vitale pentru modernizare. În ciuda tuturor eforturilor, nici acum nu există un calendar ferm de livrare.

Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei: Suntem deja cu corespondență făcută de noi, de Ministerul Apărării, de Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu companiile, cu instituțiile din SUA, suntem într-un astfel de proces, lucrăm împreună, astfel încât să reușim să fim pe lista de priroități cu aceste echipamente, pentru a putea avea o predictibilitate. Întârzierile foarte mari care au apărut nu sunt imputabile companiei de avioane Craiova.

Luna trecută, după ce fabrica de la Craiova depășise noile termene de livrare, am întrebat Armata ce se întâmplă cu acest contract important pentru aviația militară. După 12 zile de așteptare, am primit doar răspunsuri evazive. De exemplu, la întrebarea care vor fi măsurile pe care MApN le va lua după noile întârzieri, răspunsul a fost „se vor lua măsurile prevăzute în contract.”

Dumitru Borțun, profesor de comunicare SNSPA: Un răspuns care nu respectă legea, care nu-l respectă pe cel care cere, în viziunea mea intră într-o serie mai largă de răspunsuri ale instituțiilor publice care denotă o lipsă de apetență totală față de valorile democrației și ale statului de drept. Aceste răspunsuri denotă o anumită șmecherie ieftină, o strategie foarte evidentă, cusută cu ață albă, de a evita răspunsul.

IAR 99 SM va fi avionul pe care se vor pregăti piloții care vor zbura cu F-16. În august 2020, Armata a semnat cu Avioane Craiova un contract în valoare de 275 de milioane de lei pentru modernizarea a zece aparate IAR 99 Standard. Compania a primit un avans de 98 de milioane de lei, adică aproape 20 de milioane de euro, dar nu a livrat niciun aparat.

The post Avionul IAR 99 SM a avut primul test de zbor la Craiova, cu o întârziere de aproape doi ani față de contract appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri