Protestul taximetriștilor față de transportul alternativ, în contextul în care Ministerul Transporturilor a lansat un proiect care unifică regulile pentru cele două forme de taximetrie

Share

Taximetriștii nu renunță la proteste. S-au adunat și miercuri în Piața Constituției din Capitală, supărați pe concurența făcută de firmele de transport alternativ și nemulțumiți de măsurile pregătite de Guvern pentru a echilibra piața. Concret, cer ca toate mașinile să aibă aparate de taxat care să fie conectate la ANAF și toți banii încasați să fie impozitaţi la fel. Protestul are loc în contextul în care Ministerul Transporturilor a lansat un proiect care unifică regulile pentru cele două forme de taximetrie.

Protestatarii au avut de data aceasta două mari solicitări: aparate de taxat conectate la ANAF în fiecare mașină care face transport alternativ și impozitarea banilor obținuți din încasări în România.

Vasile Ștefănescu, preşedinte COTAR: Platformele astea să transmită în mod real încasările pe care le fac, la Ministerul de Finanțe. Frauda și evaziunea este foarte mare în acest domeniu. Noi am fost de acord cu E-factura, cu taxe, ca să le plătim în România, toată lumea trebuie să știe ce venituri.

Remus Nedelcu, organizatorul protestului: Evaziunea fiscală pe socotelile făcute de noi se ridică undeva la 40 de milioane de euro pe lună, care pleacă în paradisuri fiscale, în fiecare lună, neimpozitați.

Reprezentanții platformelor de transport alternativ au respins categoric acuzațiile taximetriștilor.

Cătălin Codreanu, președinte Coaliția pentru Economia Digitală: Toate cursele de transport alternativ sunt înregistrate digital, iar trasabilitatea lor este maximă. Autorităţile, în baza cererilor, au acces la istoricul curselor pentru a verifica atât sumele de bani care au trecut prin aplicaţii, cât şi felul în care s-au plătit taxele. Cerearea de a avea aparate în maşina care să fie conectate la ANAF este puţin derizorie, în condiţiile în care tehnologia din secolul XXI a ajuns unde a ajuns. Operatorii de platforme funcţionează în baza legilor fiscale din România şi a legilor comunitare din UE.

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR: Important de precizat este faptul că protestul de astăzi are loc în contextul în care, de curând, Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect prin care vrea să facă aceleași legi pentru taximetriști și pentru șoferii de transport alternativ. Spre exemplu, acesta propune un număr egal de licențe, eliminarea tarifului dinamic și obligația ca mașinile să nu fie mai vechi de 10 ani.

Reprezentanții principalilor operatori de transport alternativ consideră că adoptarea propunerilor din actul normativ va închide acest tip de serviciu în România.

În întreaga țară sunt peste 50.000 de şoferi care sunt înscriși pe platformele de transport alternativ.

The post Protestul taximetriștilor față de transportul alternativ, în contextul în care Ministerul Transporturilor a lansat un proiect care unifică regulile pentru cele două forme de taximetrie appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri