Competiția pentru Africa – investiții, arme și conflict. Tot mai multe țări se oferă ca investitori, parteneri de securitate și aliați

Share

Mişcări strategice pe continetul african. Dorința Africii de a se rupe de Occident a fost afișată în ultimii ani. După ce Rusia a invadat Ucraina, 17 țări africane s-au abținut de la un vot al ONU care condamnă invazia.

Anul trecut, în timp ce Occidentul refuza negocierile cu Rusia, liderul din Africa de Sud și alți trei președinți africani au condus o misiune de pace în Rusia și Ucraina.  De asemenea, în ultimele opt luni, preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a participat la întâlniri cu președinții Chinei, Iranului și Rusiei.

În timp ce Statele Unite ale Americii și-au pierdut concentrarea asupra Africii, fiind mai atentă la Asia și războaiele din Europa și Orientul Mijlociu, ţări precum Iranul, Rusia, Arabia Saudită, Turcia sau Emiratele Arabe Unite se numără printre cele care se oferă ca investitori, parteneri de securitate și aliați pentru ţările africane. Iar Africa este în continuare continentul care are cea mai mare nevoie de investiţii, dar care are însă şi rezerve naturale uriaşe care nu sunt încă exploatate.

Frontiera europeană, sub asaltul migranților. Cum influențează Rusia fluxul migratoriu

Rusia încearcă să destabilizeze Europa și să influențeze alegerile din statele europene prin aducerea de migranți pe continent cu ajutorul unor armate private, dezvăluie The Telegraph.

Potrivit publicației The Economist, aproximativ jumătate dintre cele 1,2 miliarde de persoane care trăiesc în Africa subsahariană nu au electricitate. Iar aproximativ 400 de milioane de oameni de pe continent nu au acces la apă potabilă. Pentru a rezolva toate aceste probleme e nevoie de investiții uriașe.

Banca Mondială estimează că Africa Subsahariană are nevoie de investiții în valoare de aproximativ 7% din PIB-ul său în infrastructură în fiecare an pentru a obține accesul marii majorități a oamenilor  la apă și electricitate sau drumuri de calitate până în 2030. Investițiile actuale reprezintă însă doar jumătate din această sumă.  Graficul schimburilor comerciale cu Africa din 2022 arată că ţările din Uniunea Europeana sunt în top. Urmează China cu relații comerciale a căror valoare depăşeşte 150 de miliarde de dolari. Urmează în clasament ţări ca India, SUA, Emiratele Arabe Unite și Marea Britanie.

Interesant este că pe lângă acești jucători mari şi-au făcut loc și firmele turcești de construcții care au finalizat proiecte în valoare de aproximativ 85 de miliarde de dolari în aceasta zonă a lumii.

Specialiștii susțin însă că nivelul ridicat al corupției reprezintă o problemă în Africa subsahariană, care împiedică investiţii şi mai mari. Şi nu este singura. Pe lângă problemele legate de corupţie, Africa se confruntă şi cu o serie de conflicte armate. Și nu sunt puţine. Numărul de conflicte armate de pe continent a ajuns potrivit Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo la mai mult de o sută. Acesta este cel mai ridicat nivel din ultimele decenii.

Războiul civil din Sudan ilustrează modul în care noua geopolitică întreţine acest tip de conflicte. Forțele de Sprijin Rapid din această țară primesc un flux constant de arme din partea Emiratelor Arabe Unite iar mercenarii din Rusia sunt și ei implicați în luptă. Forțele armate sudaneze ripostează cu ajutorul dronelor iraniene și, se pare, cu sprijinul forțelor speciale ucrainene. În timp ce conflictul face ravagii, rezultatul este că în Sudan sunt mai mulți oameni strămutați decât în orice altă țară din lume, iar printre aceștia se află 3,5 milioane de copii.

În același timp, Turcia a vândut drone de atac în Etiopia, Burkina Faso și Mali. Iar Rusia este acum principalul furnizor de arme pentru Africa Subsahariană.  China se află pe locul al doilea. Vânzările sale de drone au declanșat recentele escaladări ale conflictului dintre Rwanda și Congo în jurul Goma, cel mai mare oraș din estul Congo.

The post Competiția pentru Africa – investiții, arme și conflict. Tot mai multe țări se oferă ca investitori, parteneri de securitate și aliați appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri