PSD și PNL nu reușesc să se pună de acord în privința candidaților pentru europarlamentare. Mâine, posibilă ședință a coaliției

Share

Alegerile europarlamentare şi locale sunt comasate pe 9 iunie, dar coaliţia nu reuşeşte încă să se pună de acord asupra candidaţilor comuni de la europarlamentare. Iar marea provocare este să ţină situaţia sub control în judeţele unde PSD și PNL sunt în război. Mâine ar mai putea avea loc discuţii directe despre candidaţi, într-o şedinţă specială a coaliţiei.

Regulile după care se vor face alegerile locale și europarlamentare au fost gata repede. Listele cu candidați, însă pun la încercare coaliția PSD-PNL și chiar fiecare partid în parte.

E cu atât mai greu cu cât ordonanța de organizare a alegerilor permite actualilor ales locali să poată pleca la alt partid fară să își piardă mandatul până în ziua în care se înscriu în campania electorală. Deja mai mulți primari liberali au trecut la PSD.

Daniel Buda, europaramentar PNL: Nu pot ține un primar dacă se simte bine în altă parte, dacă vor să plece o pot face. Nu văd un pericol chiar dacă pleacă 200 de persoane de la PNL.

În afara de migrație, PSD și PNL mai trebuie să calmeze și războaiele pe viață și pe moarte din unele județe, cum ar fi Iași și Timiș.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Câștigătorii vor ocupa funcțiile de președinți de Consiliu Județean și de primari, iar restul, cele două partide, vor crea majoritatea în consilii.

Nici la București lucrurile nu sunt mai simple. Coaliția caută un contracandidat pentru Nicușor Dan și e tentată să recurgă la un independent. La sectoare, PSD și PNL speră să își păstreze actualii titulari. Bătălia va fi mare la sectorul 1, unde Clotilde Armand e susținută de Dreapta Unită pentru un nou mandat.

Aleşii locali care vor candida din partea altui partid la alegerile din 9 iunie o vor putea face cu până 45 de zile

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a precizat vineri că aleşii locali care vor dori să candideze din partea altui partid la alegerile din 9 iunie o vor putea face cu până 45 de zile înaintea scrutinului

Andrei Țăranu, politolog: Ceea ce îi interesează pe cei de la PSD să îți păstreze sectoarele și, în măsura în care pot, să mai obțină sectorul 1. problema este pentru PNL.

Până la aflarea candidaților, este oficial că vom vota pe 9 iunie și pentru europarlamentare, și pentru locale. În diaspora, clasicele liste suplimentare vor fi electronice, nu pe hârtie ca până acum. Cei cu domiciliul în țară pot vota pentru europarlamentare oriunde, dar pentru locale strict în localitatea de domiciliu sau de reședință.

Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente:  ”Eşti în Sinaia şi votezi la Sinaia pentru europarlamentare pentru că tu ai domiciliu în Bucureşti, nu ştii dacă ajungi în timp util la Bucureşti, şi atunci, ca să fi sigur că ai votat cel puţin pentru europarlamentare, votezi acolo pentru europarlamentare şi dacă ai ajuns în timp util până la închiderea secţiilor de votare în secţia de votare unde ai domiciliu poţi să-ţi exerciţi dreptul de vot şi pentru alegerile locale”

Reprezentanți ai coaliției s-ar putea întâlni și mâine în încercarea de a pune la punct lista comună la europarlamentare.

The post PSD și PNL nu reușesc să se pună de acord în privința candidaților pentru europarlamentare. Mâine, posibilă ședință a coaliției appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri