Iohannis, la congresul PPE: Ne confruntăm cu cea mai gravă situație de după cel de-al Doilea Război Mondial

Share

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut un discurs în cadrul Congresului Partidului Popular European.

Ne confruntăm cu cea mai gravă situație de după cel de-al Doilea Război Mondial. La doar câteva sute de kilometri de aici, vecinii noștri își dau viața pentru a-și ocroti familiile și pentru a-și apăra țara de invadatori care comit atrocități inimaginabile. Ucrainenii sunt în tranșee și depind de ajutorul nostru, iar noi, europenii, nu avem voie să obosim în efortul nostru de a le fi alături cu tot sprijinul de care au nevoie.

Pentru noi, este vorba nu doar de suveranitatea unui popor, ci și de viețile unor oameni care sunt obligați să lupte într-un conflict pe care nu ei l-au declanșat”, a spus șeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că Partidul Popular European rămâne cea mai importantă forţă politică în Europa.

„Partidul Popular European rămâne cea mai importantă forţă politică în Europa şi sunt convins că acest congres va revalida valorile noastre democratice, care pun în centru libertatea, statul de drept şi demnitatea umană. Sunt sigur că vom găsi soluţii concrete pentru a ne proteja cetăţenii împotriva diverselor crize care nu ne-au ocolit deloc în ultimii ani, fie că vorbim de pericolele aduse de un război brutal care se desfăşoară chiar la graniţele României, fie că ne referim la necesitatea de a rămâne competitivi economic astfel încât nivelul de trai al oamenilor să se îmbunătăţească semnificativ”, a precizat Iohannis, la Congresul PPE.

Karl Nehammer: Trebuie să le dăm perspective celor din Balcanii de Vest, e important să le arătăm că noi suntem Europa

Cancelarul Austriei a vorbit la Congresul PPE despre migrație, securitate la granițele Uniunii Europene, lupta împotriva terorismului și a cerut deschidere mai mare către țările din Balcanii de Vest. Nimic despre deschiderea spațiului Schengen.

„Contextul în care ne aflăm vine și cu o criză de încredere între instituțiile UE, o distanță mai mare între clasa politică și cetățeni. Haideți să îi ascultăm pe cetățeni Trebuie să fim atenți la așteptările tinerilor. Tinerii vor să fie ascultați și sprijiniți, nu au nevoie de răspunsuri mecanice, vor soluții și spațiu de afirmare Dintre toate provocările de azi, una iese în evidență, pentru că poate avea efecte toxice asupra proiectului european: tendințele naționaliste, revizioniste, care se manifestă tot mai virulent pe continentul nostru” a mai transmis Klaus Iohannis.

„Tendinţele naţionaliste revizioniste, provocarea care iese în evidenţă în prezent”

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, la Congresul PPE, că dintre toate provocările cu care ne confruntăm în prezent una iese în evidenţă şi poate avea o repercusiune toxică asupra temeliei proiectului european – tendinţele naţionaliste revizioniste care se manifestă din ce în ce mai virulent în Europa.

Blocul Naţional Sindical pichetează Romexpo, unde se desfăşoară Congresul PPE

BNS pichetează Congresul PPE pentru a atrage atenţia liderilor politici europeni față de „practicile antisindicale” din ultima perioadă ale directorului general al Companiei Naţionale Poşta Română.

„Dintre toate provocările cu care ne confruntăm astăzi una iese în evidenţă, pentru că poate avea o repercusiune toxică asupra temeliei proiectului european, şi mă refer la tendinţele naţionaliste revizioniste care, din păcate, se manifestă din ce în ce mai virulent pe continentul nostru. Până la urmă ce înseamnă Uniunea Europeană? 27 de state care au aderat în mod voluntar şi din proprie convingere la un set de principii. Noi împărţim aceleaşi valori şi vrem să protejăm nivelul de bunăstare pe care l-am atins graţie proiectului european. Uniunea Europeană este atractivă tocmai pentru că valorile sale de bază permit o viaţă cu un standard foarte înalt şi facilitează acest lucru”, a declarat Klaus Iohannis, în discursul susţinut la Congresul Popularilor Europeni, desfăşurat la Bucureşti.

„Vă îndemn să folosiţi campania pentru alegerile europene ca un prilej de revigorare a liberalismului în faţa autocraţiilor care îngrădesc drepturile fundamentale ale omului”

Şeful statului a arătat că există persoane care doresc ca proiectul european să eşueze, iar campania pentru Parlamentul European „va fi atacată de tot felul de promisiuni şi oferte”.

„Puteţi să îi întrebaţi direct care este alternativa la proiectul care a adus 50 de ani de pace şi prosperitate pe continentul nostru şi veţi vedea imediat cum se destramă întregul lor eşafodaj, pentru că alternativa acestor persoane gălăgioase, foarte vocale, este una sumbră, a resentimentelor şi a unui egoism naţional, care a provocat dezastre umanitare, conflicte şi războaie europene fratricide. Vă îndemn să folosiţi campania pentru alegerile europene ca un prilej de revigorare a liberalismului în faţa autocraţiilor care îngrădesc drepturile fundamentale ale omului. O comunicare mai bună a avantajelor statutului de membru al Uniunii Europene este esenţială pentru a contracara dezinformarea şi manipularea. Trebuie să ne asigurăm că cetăţenii noştri sunt conştienţi de beneficiile incontestabile pe care le aduce apartenenţa la acest proiect remarcabil”, a punctat Klaus Iohannis.

Congresul Partidului Popular European continuă joi, la Bucureşti, în această zi urmând a fi ales candidatul PPE la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Joi, în cadrul Congresului PPE, susţin discursuri preşedintele Klaus Iohannis şi şefii de state şi de guverne din UE, prezenţi la eveniment.

Peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări, printre care se numără preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Parlamentului European, şefi de state şi de guverne, preşedinţii de partide şi comisarii europeni care fac parte din familia politică a Popularilor Europeni, s-au reunit miercuri şi joi în congres la Bucureşti. 

The post Iohannis, la congresul PPE: Ne confruntăm cu cea mai gravă situație de după cel de-al Doilea Război Mondial appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri