Pacienţii cu cancer pulmonar ai Centrului de Oncologie OncoHelp din Timişoara beneficiază de tratamente personalizate, în cadrul proiectului “Early Access”, prin care se desfăşoară în permanenţă studii clinice care privesc întreaga patologie oncologică.
Medicul oncolog Mihaela Paşca Feneşan, de la Centrul OncoHelp Timişoara, a declarat, vineri, că sunt avute în vedere în principal studii de fază 2, 3 şi chiar 4.
Prin acest program, pacienţii pot beneficia de tratamente aprobate de FDA (Food and Drug Administration), agenţia americană a medicamentului. Aceasta înseamnă un avans de câteva luni considerabile în care pacienţii pot avea parte de cele mai noi terapii în domeniul oncologic, pentru că există un decalaj însemnat până când aceste tratamente sunt aprobate şi de Agenţia Europeană a Medicamentului, explică specialistul oncolog.
“Vorbim de tratamente personalizate în cancerul pulmonar, un tratament adaptat pe fiecare pacient, în parte. Cele mai bune rezultate le-am avut în cazul cancerului non-micro celular cu mutaţie EGFR, un tip de tumoră pulmonară des întâlnită. În Centrul OncoHelp avem studii clinice pentru întreaga patologie oncologică, de la stadiile incipiente de boală până la stadiul metastatic. În ceea ce priveşte stadiul metastatic, studiile se adresează şi pacienţilor nou diagnosticaţi, dar şi celor pentru care nu mai există opţiuni terapeutice standard. Pacienţii sunt urmăriţi şi evaluaţi conform standardelor internaţionale“, spune dr. Mihaela Paşca Feneşan, citată de Agerpres.
Accesul la tratament, la medicaţia de ultimă generaţie, trebuie să se producă cât mai repede, chiar dacă este vorba despre un neoplasm în stadiu incipient sau avansat. În Centrul de Oncologie OncoHelp, fiecare caz este evaluat multidisciplinar. Zilnic se întruneşte o comisie formată din medici oncologi, imagişti, anatomo-patologi, radiologi şi, ori de câte ori este nevoie, se alătură echipei şi un specialist în chirurgie.
“Obiectivul acestei comisii este de a identifica tratamentul optim pentru fiecare pacient. Se realizează o evaluare a diagnosticului, se stabileşte tratamentul medical sau dacă sunt necesare şedinţe de radioterapie. În cazul unor pacienţi este nevoie uneori de o intervenţie chirurgicală. De aceea, avem o colaborare foarte bună cu colegii noştri din secţiile de chirurgie toracică de la Spitalul Municipal şi Spitalul Victor Babeş, dar şi din câteva unităţi sanitare private. Practic, vorbim de o secvenţialitate a tratamentului“, detaliază dr. Mihaela Paşca Feneşan.
Tratamentele sunt stabilite conform ghidurilor internaţionale, dar optimizate pentru fiecare pacient în parte.