ONG-urile au nevoie de ajutor. Sunt ultimele zile în care companiile mai pot susține legal organizaţiile neguvernamentale

Share

Sfârşitul de an poate aduce veşti bune pentru cei care au grijă de copiii bolnavi, de bătrânii singuri, de micuţii născuţi prematur sau pentru cei care se ocupă de salvarea patrimoniului, a animalelor sălbatice sau Deltei Dunării. Sunt ultimele zile în care companiile mai pot sponsoriza organizaţiile neguvernamentale. În loc să lase banii să se întoarcă la stat,  firmele pot pune practic umărul la realizarea unui vis. Acela de a face bine. 

350.000 de români şi 8.000 de companii au făcut posibilă construcţia şi dotarea primului spital din România ridicat integral din donaţii şi sponsorizări – spitalul Dăruieşte Viaţă. În timp ce unitatea medicală este gata să primească la tratament primii micuţi bolnavi de cancer, fondatorarele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă anunţă că nu se opresc aici. 

Carmen Uscatu, co-fondatoarea Asociaţiei Dăruieşte Viaţă: Acest proiect va continuă cu a două clădire în curtea spitalului Marie Curie astfel încât să putem mută toate specialitățile medicale din spitalul Marie Curie + în spațîi noi, într-o infrastructură nouă, iar vechea clădire în faza a treia a proiectului să o consolidăm şi să o transformăm în spaţii de cazare pentru părinţii şi copiii care vor veni la acest spital şi nu vor avea nevoie de internare continuă, în spaţii de training pentru personal medical, medici, asistente şi în spaţii dedicate cercetării.

Pentru asta e nevoie în continuare de sprijin financiar. 

Oana Gheorghiu, co-fondatoarea Asociaţiei Dăruieşte Viaţă: Acest spital a fost făcut cu ajutorul a peste 350.000 de români. Acest spital nu se putea face fără aceşti oameni, la fel cum nu se putea face fără companii. Companiile au posibilitatea să redirecţioneze 20% din impozitul pe profit către acest proiect pe siteul dăruieşteviaţă.ro. Din impozitul pe profit aferent anului 2023 pot să facă până la 31 decembrie plata către Asociaţia Dăruieşte Viaţă şi să deducă din impozitul pe profit.  

De sprijin finanaciar are nevoie şi Habitat for Humanity România. De ani buni ONG-ul construieşte sau reabilitează locuinţe pentru familii cu venituri reduse. Potrivit Eurostat, peste 40% din populaţia României trăieşte în locuinţe supraaglomerate. Iar Institutul Naţional de Statistică arată că 21% dintre români locuiesc în case fără grup sanitar. 

Roberto Pătrășcoiu, director naţional Habitat for Humanity România: Fondurile le folosim exclusiv pentru oferirea de soluţîi de locuire pentru persoanele vulnerabile. Fără campania din decembrie, de 20% cum îi spunem noi, practic organizaţia ar fi mai slabă din punct de vedere operaţional şi nu şi-ar putea îndeplini toată misiunea.

Alte ONG-uri folosesc fondurile strânse pentru dotarea maternităţilor cu aparatură de ultimă generaţie, pentru sprijinirea copiilor orfani, pentru ajutorarea celor diagnostricaţi cu boli grave sau pentru îngrijirea vârstnicilor. Şi sunt şi ONG-uri care salvează patrimoniul sau asigură păstrarea tradiţiilor.

Adrian Bența, consultant fiscal: Până în dată de 25 decembrie, adică mâine ar fi ultima zi, acele societăţi, angajatori sau persoane care au făcut sponsorizări şi sponsorizarea este mai mică decât plafonul maxim prevăzut de lege pot depune până mâine declaraţia 177 prin care pot redirecţiona către asociaţîi, fundaţii, unităţi de cult acel 20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 7,5 la mie din cifra dumnealor de afaceri. Practic suntem pe ultima sută de metri. Iar dacă facem sponsorizările acelea obişnuite, pe contracte de sponsorizare, până la sfârşitul anului ar trebui semnate acele contracte de sponsorizare

În cazul în care companiile nu redirecţionează impozitul pe profit, banii se întorc la stat. 

The post ONG-urile au nevoie de ajutor. Sunt ultimele zile în care companiile mai pot susține legal organizaţiile neguvernamentale appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri