Norvegia recomandă prudență în administrarea vaccinului Pfizer persoanelor fragile

Share

Norvegia a subliniat luni că nu s-a stabilit o legătură între vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva Covid-19 şi decesul unor persoane vaccinate în această ţară scandinavă, recomandând totuşi o evaluare medicală înainte de vaccinarea persoanelor în vârstă şi foarte fragile, relatează Agerpres citând AFP.

Norvegia și-a schimbat protocolul de utilizare a vaccinului Pfizer-BioNTech împotriva Covid-19. Specialiștii recomandă excluderea de la vaccinare a bolnavilor în fază terminală, după informațiile privind decese înregistrate în rândul unor pacienţi foarte vârstnici sau fragili după ce au fost vaccinați. Anunțul a fost făcut luni de compania farmaceutică germană BioNTech, informează Reuters.

Autoritățile sanitare norvegiene și-au modificat acum recomandările în ceea ce privește vaccinarea bolnavilor terminali (8 sau mai mult pe Scala de fragilitate clinică)”, a precizat BioNTech.
Scala de fragilitate clinică, un sistem de clasificare larg utilizat în îngrijirea persoanelor în vârstă, definește pacienții de nivel 8 ca fiind aproape de sfârșitul vieții și, în general, care nu se mai pot „recupera nici după cele mai minore boli”.

De la debutul campaniei de vaccinare la sfârşitul lunii decembrie, Norvegia a înregistrat 33 de decese în rândul persoanelor în vârstă care au primit prima doză de vaccin, potrivit ultimei evaluări a autorităţilor.

Printre cele 13 cazuri examinate mai îndeaproape până în prezent, „toate erau persoane cu vârsta înaintată, fragile şi care aveau boli grave”, a subliniat directorul autorităţii norvegiene de sănătate publică, Camilla Stoltenberg, în cursul unei conferinţe de presă.

Referitor la cauza deceselor, nu a existat nicio analiză”, a precizat ea. „Cel mai important este să ne amintim că 45 de persoane mor în fiecare zi în case de bătrâni din Norvegia. Deci, nu s-a stabilit să existe un exces de mortalitate sau că aceasta ar avea legătură cu vaccinurile”, a subliniat responsabila din domeniul sănătăţii de la Oslo.

Cu toatea acestea, Norvegia a reiterat în ultimele zile recomandarea ca o evaluare medicală să fie făcută înaintea administrării vaccinului anti-COVID unei persoane foarte fragile sau la apusul vieţii, la fel cum se procedează deja în alte ţări.

Nu este exclus ca o parte dintre cei cărora li se propune să se vaccineze să fie nişte persoane într-atât de fragile încât vaccinarea să fie de prisos, căci starea lor se poate deteriora din cauza unor efecte secundare normale”, a declarat Stoltenberg luni.

Autoritatea norvegiană a medicamentului a provocat îngrijorare la sfârşitul săptămânii trecute, când a afirmat că efecte secundare obişnuite ale vaccinurilor ARN mesager, cum ar fi febra sau greaţa, ar putea „duce la un rezultat fatal în cazul pacienţilor fragili”.

Mai multe ţări au raportat decese după vaccinare, dar autorităţile sanitare consideră că nu se poate stabili nicio legătură cu vaccinul, potrivit agenţiei de presă franceze.

Pfizer şi BioNTech au declarat luni pentru AFP că „lucrează cu Agenţia norvegiană a medicamentului pentru a aduna toate informaţiile pertinente”. Campania norvegiană de vaccinare a început cu persoane în vârstă aflate în cămine de bătrâni, potrivit acestora.

Cei mai mulţi sunt persoane cu o vârstă înaintată, cu boli, iar unii sunt bolnavi în fază terminală”, a indicat Pfizer.

Potrivit celei mai recente evaluări, peste 48.000 de persoane au fost vaccinate în Norvegia, dintr-o populaţie de 5,4 milioane de locuitori.

Sursa: Hotnews.ro

Ultimile Stiri

Alte Stiri