2024, anul-test pentru democrație. Patru miliarde de oameni vor decide cine va guverna în peste 70 de țări

Share

În plină campanie electorală democrația este sub presiune. Un indice anual detaliat arată că democraţia a scăzut în ultimul deceniu.

Pe termen lung ponderea țărilor considerate ca fiind democrații electorale a crescut vertiginos în anii 1990, dar procentul a scăzut totuşi în ultimii ani, ajungând la aproximativ 50%. Iar viitorul nu pare roz: Mulți oameni sunt sceptici în ceea ce privește democrația la nivel global, mai ales tineri.

Anul 2024 reprezintă un adevărat test pentru democrația de pe întreg mapamondul.  Patru miliarde de oameni vor decide cine va guverna în peste 70 de țări. Testul este cu atât mai important dacă ne gândim că de mai bine de un deceniu există temeri ca democrația ca ideal politic s-a șubrezit iar autoritarismul devine un pericol real.

Datele arată că în prima lună și jumătate din acest an au ajuns la urne aproximativ 800 de milioane de oameni, adică 18,5% dintre cei care ar urma să își exprime votul. Revenind la democrație, pe deoparte, aceasta are parte de o modernizare datorită revoluției tehnologice și o vulnerabilitate provocată, în principal, de fake news și în același timp de un pas în spate dacă ar fi să ne și ne uităm la Pakistan sau El Salvador, unde alegerile au fost afectate de probleme interne sau suspendate.

Meta va înfiinţa o echipă pentru a combate dezinformarea cu ajutorul IA în perspectiva alegerilor pentru PE

Compania Meta, care deţine platforma Facebook, va înfiinţa o echipă pentru a combate dezinformarea şi utilizarea abuzivă a inteligenţei artificiale generative în perspectiva alegerilor din iunie pentru Parlamentul European.

În luna martie va avea loc scrutinul prezidențial din Rusia cu un Putin care pare de neclintit. Urmează alegeri în uriașa Indie în aprilie și apoi  pentru Parlamentul European în iunie.  În acest context, alegerile din America din noiembrie sunt decisive pentru puterea exemplului. Ca să înțelegem mai bine. Alegerile de până acum pot fi plasate în trei categorii: libere și corecte, cu probleme și nedeterminate.

Un exemplu de alegeri libere sunt cele din Taiwan unde  electoratul nu s-a lăsat intimidat de China și William Lai Ching-te, candidatul care nu susține apropierea de China a micii țări din Asia, a câștigat încrederea cetățenilor. În cea de-a doua categorie, în schimb, am putea include succesul electoral uimitor al unui partid din Pakistan al cărui lider se află în închisoare. Votul a declanșat o criză politică într-o țară care deține arme nucleare și care are o populație de 240 de milioane de oameni.

O erodare a democrației se observă și după alegerile din Bangladesh, Senegal, Mali. El Salvador, Azerbaidjan. Pe de altă parte, Burkina Faso, Ciad și Niger au avut recent lovituri de stat. Mergând mai departe pe mapamond până se definitivează rezultatele la alegerile din Indonezia scrutinul se califica în cea de-a treia categorie de alegeri, cele despre care nu se poate trage încă o concluzie.

Aici, ministrul indonezian al Apărării se îndreaptă spre o victorie din primul tur al alegerilor prezidenţiale.  Oricum, lucrurile sunt în dinamică. Vor mai fi însă alegeri în alte 50 de țări cu o populație însumată de 3,6 miliarde de locuitori.  Unele dintre acestea vor mima democrația. E vorba de Belarus și Rusia. La fel și în Venezuela sau Iran.

Preşedintele Belarusului Aleksandr Lukaşenko şi-a anunţat participarea la alegerile din 2025

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat duminică că va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor, un anunţ făcut în ziua alegerilor legislative, calificate de opoziţia în exil drept un simulacru şi anemice, după ani de reprimare a opoziţiei.

Importante și, cu siguranță libere și corecte, vor fi cele pentru Parlamentul European. Principala preocupare, în cazul acestora, va fi ascensiunea partidelor de extrema dreapta care sunt deja la guvernare sau care au un scor de peste 20% în sondaje în mai multe țări europene.

Dar atenția întregii lumi va fi pe două runde de alegeri care vor aduce un număr uriaș de oameni la urne. În primul caz e vorba de India unde în luna mai Narendra Modi are toate șansele să fie premier pentru a treia oară. Un politician popular care este acuzat că în timpul campaniei electorale ar fi hăituit jurnaliștii. Mai mult, politicienii din opoziție ar fi fost supuși unor anchete de corupție și arestați.

Celălalt stat ale cărui alegeri vor da un semnal democrației la nivel global este SUA. Chiar dacă e puțin probabil ca scenariul din trecut, de la Capitoliu, să se repete anul acesta este critic pentru democrație, iar până în prezent evoluțiile sunt îngrijorătoare. În concluzie: va fi un an lung și abia la sfârșitul lui vom vedea dacă democrația a reușit să câștige lupta cu autoritarismul.

The post 2024, anul-test pentru democrație. Patru miliarde de oameni vor decide cine va guverna în peste 70 de țări appeared first on tvrinfo.ro.

  

Ultimile Stiri

Alte Stiri