Acţiunile din Europa şi Statele Unite au închis miercuri în scădere, iar preţurile petrolului au coborât cu peste 5%, din cauza incertitudinilor economice provocate de creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus în multe ţări şi a datelor din SUA referitoare la creşterea stocurilor de ţiţei pentru a treia săptămână consecutiv, transmite MarketWatch.

În general, evoluţia economiei globale în primul trimestru din 2020 s-a înrăutăţit mai mult decât se estima (cu câteva excepţii, de exemplu, Chile, China, India, Malaysia şi Thailanda, în rândul pieţelor emergente, şi Australia, Germania şi Japonia, în rândul economiilor avansate).

Îngrijorarea reală este provocată de creşterea numărului de cazuri de Covid-19 în mai multe state”, inclusiv în California, Texas şi Florida”, a declarat Tariq Zahir, director la firma Tyche Capital Advisors.

Acesta a adăugat că statele respective nu sunt mici şi că există îngrijorări privind o posibilă o inversare a măsurilor de redeschidere a economiei şi legate de cererea consumatorilor.

Miercuri, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în sens negativ estimările economice pentru 2020, la o contracţie de 4,9% a PIB-ului mondial, afirmând că pandemia de coronavirus a provocat un declin fără precedent al activităţilor economice la nivel global.

Pentru economiile emergente şi în curs de dezvoltare din Europa (unde este inclusă România), FMI se aşteaptă la o contractare de 5,8% în acest an, urmată de o creştere de 4,3% anul viitor.

Indicele bursier pan-european Stoxx 600 a închis în declin cu 2,8%, al doilea ca mărime consemnat în luna iunie. Majoritatea celorlalţi indici bursieri europeni au scăzut cu peste 3%.

Pe Wall Street, indicele Dow Jones a scăzut cu 2,63%, S&P 500 cu 2,55%, iar Nasdaq cu 2,17%.

Preţul petrolului West Texas Intermediate cu livrare în luna august a scăzut cu 2,36 dolari, sau cu aproape 5,9%, şi a închis la 38,01 doalri pe baril, la bursa din New York. Acesta este cel mai redus nivel din ultima săptămână.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la nivel global, cu livrare în august, a coborât cu 2,32 dolari, sau cu 5,4%, la 40,31 dolari pe baril, la bursa ICE Futures Europe, cel mai redus nivel atins din 15 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here