Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri un mesaj cu privire la retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, înainte cu câteva ore de momentul care va pune capăt apartenenței de 47 de ani la blocul comunitar.

Retragerea, pentru prima oară, a unui stat membru din Uniunea Europeană este un moment care va influența evoluția proiectului european, antrenând o nouă dinamică la nivelul Uniunii”, arată președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului spune că regretă decizia Marii Britanii, dar că „voința suverană a poporului britanic de a alege alt parcurs trebuie respectată”.

România, spune Klaus Iohannis, „își exprimă speranța că Regatul Unit va rămâne un partener apropiat și un aliat de încredere, cu care împărtășim același sistem de valori” și își dorește „să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu Marea Britanie, astfel încât relația bilaterală post-Brexit să se consolideze pe dimensiunile de interes comun pentru cele două state.”

În același timp, spune președintele Iohannis, „ne dorim ca Regatul Unit să reprezinte în continuare un partener strategic al Uniunii Europene și să stabilim o relație cât mai apropiată, care să reflecte legăturile puternice construite de-a lungul anilor. În acest sens, rămânem ferm angajați în negocierea și agrearea unui parteneriat ambițios, cuprinzător al Uniunii Europene cu Marea Britanie, care să acopere o arie largă de domenii.”

Șeful statului dă asigurări că, în procesul de negociere privind retragerea Marii Britanii din UE, s-a urmărit protejarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor români care locuiesc, muncesc și studiază în Regatul Unit. Acest obiectiv „este reflectat corespunzător în Acordul de retragere, care reprezintă cea mai bună soluție pentru garantarea drepturilor cetățenilor Uniunii Europene din Marea Britanie, pentru asigurarea predictibilității și certitudinii juridice. Astfel, cetățenii români din Regatul Unit vor putea continua și după Brexit să își exercite neîngrădit drepturile dobândite”, spune Klaus Iohannis.

Vom continua să urmărim și în această etapă asigurarea respectării principiilor nediscriminării, reciprocității depline și garantarea egalității de tratament pentru toți cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru cei români”, încheie președintele.

Și după 31 ianuarie se va putea intra în Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără niciun fel de condiționalități legate de viză. Toți cei care doresc să trăiască, să muncească, să studieze în Marea Britanie vor putea veni fără niciun fel de impediment până la data de 31 decembrie 2020 sub condiția de a se înregistra pentru statutul de prerezident sau rezident până la data de 31 decembrie 2021”, a explicat la rândul său ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here