First News

200 de tone de ajutoare umanitare, test pentru coridorul maritim spre Fâșia Gaza. Cipru s-a oferit să asigure un proces de verificare a mărfurilor care vor fi transportate cu nave spre Gaza

Președintele Biden, declarații contradictorii despre liniile roșii ale războiului din Gaza. El a spus că amenințarea Israelului cu invazia în Rafah va fi linia sa roşie pentru premierul Netanyahu, iar apoi a revenit, spunând că nu există nicio linie roșie. Între timp, armata israeliană a lansat noi bombardamente asupra Fâșiei Gaza, în ajunul Ramadanului. Tot mai multe state parașutează ajutoare umanitare populației civile amenințate de foamete. Portul Larnaca din Cipru va juca un rol cheie în centralizarea ajutoarelor.

În Fâșia Gaza, mii de oameni se uită pe cer după ajutoarele parașutate de comunitatea internațională.

SUA, Egipt, Iordania, Emiratele Arabe, Franța au trimis aeronave încărcate cu tone de ajutoare.

Momen Mahra, locuitor din Gaza: „Problema ajutorului este capitală. Acestea sunt zone izolate și majoritatea ajutorului cade în mare și nimeni nu primește nimic. Drumurile sunt avariate, așa că transportul ajutoarelor pe cale terestrș este dificil.”

SUA trimit o navă pentru a facilita livrarea de ajutor umanitar în Gaza. Transportă echipament pentru a stabili un port temporar și 1.000 de militari.

Pat Ryder, general, purtător de cuvânt al Pentagonului: „Un avion C-130 al Forțelor Aeriene americane a livrat 11.500 de porții de mâncare, ceea ce a ridicat la 124.000 numărul porțiilor transportate de SUA. Aceste parașutări de alimente contribuie la eforturile guvernului SUA de a oferi asistența umanitară care salvează vieți în Gaza. Rapoartele de presă conform cărora parașutarea ajutoarelor ar fi dus la victime civile la sol sunt false.”

Gaza nu are infrastructură portuară. Cipru s-a oferit să asigure un proces de verificare a mărfurilor care vor fi transportate cu nave spre Gaza, proces în care vor fi incluși și oficiali israelieni.

În imagini este o navă ce aparține unui grup spaniol, încărcată cu 200 de tone de ajutoare umanitare, care va testa coridorul maritim spre teritoriul palestinian devastat de peste 5 luni de război între Israel și gruparea Hamas.

Președintele Biden l-a îndemnat pe premierul Netanyahu să nu lanseze o ofensivă terestră în Rafah până când nu pune în practică un plan de evacuare în masă a civililor din zonă.

Peste un milion de oameni din Fâșia Gaza se adăpostesc în Rafah.

The post 200 de tone de ajutoare umanitare, test pentru coridorul maritim spre Fâșia Gaza. Cipru s-a oferit să asigure un proces de verificare a mărfurilor care vor fi transportate cu nave spre Gaza appeared first on tvrinfo.ro.

  

Exit mobile version